VCA en VCA-VOL

Als u leiding geeft aan mensen op een locatie waar VCA verplicht is, dient u de VCA VOL training en examen te volgen. Ook als ZZP-er dient u meestal VOL VCA gecertificeerd te zijn. In alle andere gevallen volstaat Basisveiligheid VCA, ook bekend als B VCA.

B-VCA OF BASISVEILIGHEID VCA
Met het B-VCA diploma laat u zien dat u de basiskennis bezit van VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu). U geeft daarmee dus aan dat u veilig kunt werken en daarbij rekening houdt met het milieu en de gezondheid van uzelf en anderen. Als u aan de slag gaat voor een aannemer, dan moet u in de meeste gevallen een B-VCA diploma hebben. Bijvoorbeeld als u op een bouwterrein of in een risicovolle omgeving werkt. De B-VCA bestaat uit kennis over onder meer de wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en handelingen en het treffen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen.

VOL-VCA
Bent u operationeel leidinggevende op een locatie waar VCA verplicht is? Dan moet u het diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) hebben. Daarmee geeft u aan dat u veilig werkt en rekening houdt met het milieu en de gezondheid van u en de medewerkers waaraan u leiding geeft. De VOL-VCA cursus bestaat uit kennis over onder meer de (Europese) wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en handelingen, het treffen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen, kennis van VCA-bedrijfscertificering, het bedrijfsnoodplan en het organiseren van toolbox vergaderingen.

Deze opleidingen worden gegeven aan de hand van zogenaamd E-learning concept, op uw eigen tempo en waar u wilt lezen en leren. Op de praktijkdag de puntjes op de I zetten om aansluitende het staatsexamen in te gaan. Bij aanvang van het examen dient u in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs

Kijk voor data op het inschrijfformulier VCA en VCA-VOL en schrijf u hier in voor de VCA cursus